O metodi

Tijekom dojenačke dobi dijete usvaja sve više vještina, npr. počne posezati prema predmetima i hvatati, okretati iz leđnog u potrbušni položaj, samostalno sjediti i tada prvo procjenjujemo odstupa li za usvajanje određene vještine po dobi, a potom i odstupa li kvalitetom usvojene vještine za dob. U procjeni neurorazvoja u ranoj dojenačkoj dobi (prva 3-4 mjeseca) procjenjuju se reakcije u određenim položajima, uspravljanje, kontrola glavice, tonus, refleksi, kontakt…, ali u spontanim pokretima prva 3 mjeseca života dominira dojenačko vrpoljenje.

Metoda procjene kvalitete spontanih pokreta

GENERAL MOVEMENTS ASSESSMENT

Količina (kvantitet) vrpoljenja nema veliki dijagnostički i prognostički značaj, ali kvaliteta vrpoljenja ima i može se procijeniti. Procjena kvalitete spontanih pokreta (eng. general movements assessment) je metoda probira funkcije motornog dijela mladog dojenačkog mozga u razvoju na temelju procjene video snimke vrpoljenja.
Kao metoda se počela istraživati prije 30 godina i od tada je ponavljano dokazana kao jedna od najpouzdanijih metoda procjene ishoda, pogotovo u skupini neurorizične djece.

Karakteristike metode:

  • jednostavna, rano dostupna i ponovljiva
  • potpuno bezopasna i neinvazivna
  • pouzdana, standardizirana i znanstveno dokazana

Napretkom tehnologije otvara se mogućnost snimanja kvalitetne video snimke u kućnim uvjetima (npr. kamere visoke rezolucije na smartphone uređajima) i obrada snimke naprednim računalnim algoritmima umjetne inteligencije.

O nama – TIS

30 godina razvijamo, implementiramo i održavamo inovativna ICT rješenja koja utječu na milijune korisnika

Više o nama

O nama – Poliklinika dr.Sabol

Prva privatna pedijatrijska zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj, utemeljena 1993.godine

Sudjelovanje & Kontakt

contact@sendd.eu

Kontakt

%d bloggers like this: